香港理工大学

香港理工大學校友活動中心
業主:香港理工大學
Property Owner: Hong Kong Polytechnic University
面積:500 平方米
設計:2012
竣工:待定
GFA: 500 m2
Time of Design: 2012
Time of Completion: To be Confirmed

跳出給定的場地限制,綜合考慮節地與經濟、人文與歷史,
從規劃與選址出發,尋求更佳的解決方案,是可持續發展
的重要思維方法。
It is a significant thinking methodology of sustainable development that
we should always seek better solutions by starting from the planning
and site selection while breaking the limitations of designated location,
taking into account all relevant factors ranging from rational use of land
resource to the local economy, culture and history.

從校方介紹的理工75 年歷史發展軌跡,我們發現了一處遺傳密碼——坐落在校園中區南邊
的草坪。這裡是最早的足球場,經過幾十年的校園擴建如今只剩不足1000 ㎡,一直是畢業
留影的必選地點,是所有校友的共同回憶。同時,草坪是連接舊校區和新校區的交通節點,
從這裡可以看到正在興建的大師之作——設計學院,是聯繫過去與未來的視線走廊。
然而,如何能不侵佔綠地而讓藝術館落戶在這個懷有深遠意義的地段呢?
We discovered a “genetic code” throughout the University’s 75 years history – the lawn on the south
of the central district of the campus. It used to be the first football field and after decades of campus
expansion, it’s been reduced to merely 1000m2. It has all along been the exclusive spot for graduation
photo shoot and holds the collective memory of all the alumni. In the meantime, the site is a junction
connecting the old and the new campuses, from where a masterpiece – the Design School under
construction – can be seen. Therefore it is a visual corridor connecting the past and the future.

推荐到豆瓣