亿达大厦

业主:恒满房地产置业有限公司
面积:11312.5平方米
层数:地上17层,地下2层
设计:2004年5月
竣工:2006年1月

Client: Hengman Properties
Total space: 11312.5 ㎡
Floors: 17 above ground and 2 under ground
Designed in May 2004
Completed in January 2006

这幢一万平方17层高的大厦其功能不仅是为集团下属六间公司500员工提供办公场所,更重要的是传递公司以人为本的企业精神和智取财富的营运能力。
  首先要“舍得”。为获得纵深达15.5米的无柱灵活分隔办公空间,我们增加近百万预算用于大跨度预应力超宽扁梁;为让出最具商业价值的首层,用手扶梯把人流带到宽敞的二楼大堂,这里有画廊、有咖啡,两层高的架空入口成为外观亮点,令不太高大的建筑亦显得气势不俗;因规划的限制标准层只有3.3m层高,设计用“舍”的办法让内部空间“得”到更堂皇的效果——所有公司都设计成不同形式两层中空,虽然减少了几十平方米的使用面积,但换来了租用甲级写字楼都无法获得的空间魅力和丰富体验,体现了小中见大的设计特色。
  其次,要成为员工的“家”。尽管寸土尺金,但设计把消防前室稍稍加大,开放为两层一个的中空花园,是员工小休的好去处,穿过花园是卫生间,愉悦的经历,有别于封闭式甲级写字楼。为鼓励步行,走火楼梯也设计了可以望向花园的圆窗,提倡节能环保之余亦可享受庭园景致。带有天窗的地下室则有壁球室、淋浴间及红酒房,教同事如何能不爱“家”?
我们用以人为本的设计手法把低预算、高效、绿色、传递企业精神统一在这个小项目里。

After 20 months’ hard work, the construction of this company building was completed. It hides behind a vegetable market and is surrounded by a number of high risers as tall as hundreds of meters. As it does not face the streets, the building is not a disturbing appearance to the community except that there would be 1000 more people working here. One year later, after winning a succession of awards for its design and construction and being put on display in 2006 South China First Young Architects’ Works Exhibition as well as the modern art exhibitions hosted by FEI Gallery, Estate Plaza started to be unveiled. Its Client is a real estate service provider working for the government, major real estate developers and private clients. As a player in the service industry, an excellent working staff is an essential asset to the company, so the core of its corporate culture is to win talented persons over, to respect and train them and create room for their future progress. The design of the building is based on the users of it and aimed at creating an environmentally friendly, convenient, fun and efficient working environment. It is rare indeed for a private company to own an entire building in the downtown area. The only requirement for the building then was “Impressive and unforgettable from the first sight”. Despite the narrow space and the noisy surrounding, this “mission impossible” sparked the inspiration of the design team. Not spacious yet accommodating, western styled but essentially Chinese, this is the very soul of the design of the building. A 60-meter-high building of 17 floors with a mere 9400-㎡ space above ground in contrast with surrounding mammoth buildings above 100 meters tall. How to make it “large” from the “small” is a problem with no easy solution.

The key of the design plan is “giving up so as to get”.

Rooftop garden-Every two floors of the building there is a rooftop garden for company employees to relax and refresh themselves. In order to encourage fitness walking, fire escape is set near the gardens. Under the ever-changing light and shadow, the gardens present pleasant sights to walking employees.

推荐到豆瓣